Wat is Selektine

Selektine (werkzame stof: pravastatine) behoort tot een groep geneesmiddelen die de HMG-CoA reductase remmers (of statines) worden genoemd en werkzaam zijn door verlaging van de aanmaak door het lichaam van “slecht” cholesterol en verhoging van de hoeveelheid van “goed” cholesterol. Cholesterol kan hart een vaatziekten veroorzaken door verstopping/blokkade van de vaten die het hart van bloed voorzien. Deze aandoening, aderverkalking geheten of atherosclerose, kan leiden tot angina pectoris (beklemmend pijnlijk gevoel op de borst), een hartaanval en/of een beroerte.

Selektine wordt gebruikt bij het verlagen van het cholesterolgehalte in uw bloed als toevoeging op een dieet of andere maatregelen (bijvoorbeeld lichaamsbeweging en gewichtsafname). Ook kan een herhaalde aandoening van de kransslagaderen van het hart voorkomen worden indien u een verhooogd cholesterolgehalte in het bloed heeft.

Selektine is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.