Als je zelf een hartaanval hebt: symptomen van een hartaanval

Als je zelf een hartaanval hebt: symptomen van een hartaanval

Het meest typerende symptoom van een hartaanval is een beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. Deze pijn straalt vaak uit naar de kaken en naar linkerarm. Ook kan de pijn uitstralen naar de rug en de schouders. Daarnaast behoren misselijkheid en zweten tot de symptomen. Verder worden er soms hartkloppingen, overslaan van het hart, duizeligheid, hartbonzen en de neiging tot flauwvallen waargenomen. Ook bewusteloos raken is mogelijk, m.n. bij de zwaardere infarcten. Soms heeft het slachtoffer last van kortademigheid, braken en zweten.

Een pijn op de borst die meer dan 20 minuten duurt of herhaalde korte pijnaanvallen (vaker dan 1 keer per uur) zijn zeer verdacht voor een hartaanval. Deze alarmsignalen behoeven dan ook dringend medische hulp. Bij het herkennen van een van deze signalen of klachten, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. En in ernstige gevallen direct bellen met 112 natuurlijk.

Symptomen lichtere hartaanval (hartinfarct)

Als er sprake is van een lichtere hartaanval, krijgt de patiënt hetzelfde gevoel als bij angina pectoris: een zware drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de (meestal linker) schouder of de kaken. Vaak ook is er sprake van misselijkheid en zweten. De pijn gaat niet over als de patiënt gaat liggen. Op de plaats van het infarct ontstaat een litteken op het hart. Na verloop van tijd gaat het litteken over in bindweefsel. Het hart blijft gewoon doorpompen, maar doet dit minder goed omdat het deel waar het hart (de hartspier) beschadigd is ‘niet meer meedoet’.

Symptomen zwaardere hartaanval (hartinfarct)

Bij de zwaardere hartaanval kan er als gevolg van fibrilleren of acuut hartfalen binnen enkele seconden tot minuten bewusteloosheid optreden. Fibrilleren is het onregelmatig kloppen van het hart waardoor de bloeddoorstroming stopt of heel slecht wordt. Als na een hartaanval het hart niet of nauwelijks meer klopt, en de circulatie niet wordt hersteld door mond-op-mond beademing en hartmassage, treedt binnen 5 minuten onomkeerbare hersenbeschadiging op en binnen 10 minuten de dood.

Als een ander een hartaanval heeft: herkennen van een hartaanval

Iemand die getroffen wordt door een hartstilstand is bewusteloos. Het slachtoffer ademt niet meer en reageert niet wanneer hij of zij wordt aangesproken en voorzichtig aan de schouders wordt geschud. De normale huidskleur verdwijnt. Je kunt de ademhaling controleren door het hoofd een beetje naar achteren te duwen en de kin omhoog. Je voelt met je wang en luistert aan de mond. Als je na tien seconden geen adem constateert, handel dan direct en bel 112.

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen, waardoor er geen bloed en dus geen zuurstof meer door het lichaam circuleert. Het gevolg is dat iemand binnen enige seconden bewusteloos raakt en de kans op hersenbeschadiging en overlijden aanzienlijk is.